top of page

Granada Hakkında

İspanya’nın Endülüs bölgesinde yer alan Granada veya diğer adıyla Granata; gerek tarihi, kültürel gerekse doğal güzellikleriyle İspanya’nın en dikkat çekici ve en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir.

Granada isminin kökeninin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte bu konu hakkındaki bazı iddialar şu şekilde sıralanabilir: Bölgede çokça yetişen granado (nar) dan geldiği veya İslam fethi sonrasında yerleşen Berberi Kernâta kabilesinden geldiği düşünülmektedir başka bir görüşe göre ise Granada 1. yüzyılda veya daha öncesinde İspanya’ya göç eden Yahudiler tarafından kurulmuş ve buraya göçmenler yurdu anlamına gelen Gar-anat adı verilmiştir.

Az önce bahsedilenlerden de anlaşılacağı üzere Granada’nın tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Ve tarihi boyunca İberler, Vizigotlar, Ziriler, Murabıtlar, Muvahhidler, Emeviler ve en son da İspanya olmak üzere pek çok devletin etkisi altında kalmıştır.

Çok fazla devletin egemenliği altına girmesi, farklı kültürden ve dinden pek çok insanın hoşgörü ve barış içinde yaşaması kültürel etkileşimi arttırmış ayrıca dönemin hükümdarlarının ilmi, bilimsel ve kültürel çalışmaları destekliyor olması Granada’yı önemli kültür ve bilim merkezlerinden biri haline getirmiştir. Bu sayede çok sayıda bilim insanı ve filozof burada yetişmiştir. Granada yalnızca bilimsel ve kültürel yönüyle değil doğal güzellikleri ve mimari harikalarıyla da ön plana çıkmıştır.

Nereyi Gezmeli?
Granada'nın Mimari Güzellikleri

Yüzyıllar içinde, Granada'nın mimarisi 4 büyük akımdan etkilenmiştir - Mağrip, Rönesans, Gotik ve Barok. El Hamra Sarayı'nın göz alıcı güzelliğinden kiliselere, zarif saraylardan katedrallere; Granada, elinde tuttuğu "Mimarinin Mekke'si" unvanını hak ediyor.

Granada gösterişli ve şatafatlı bir mimariye değil, zarif ve ağırbaşlı bir mimariye ev sahipliği yapıyor. Bu durum "Söz gümüşse sükût altındır" sözünü tekrardan kanıtlar nitelikte görenleri büyüleyen, kültür dolu bir mimariyi bize sunuyor. Tarihi güzellikleri yapıldıkların döneminin beğenisini kazanmakla kalmıyor, şehre "zamansız, klasik" bir hava katıyor. Mağrip mimarisinin en iyi örneklerinden olan Dar-al-Horra Sarayı, şehrin tarihi anlamda "kalbi" olarak adlandırılan ve yapımı 180 yıl sürmüş Granada Katedrali ve bir Gotik mimari harikası olan Kraliyet Şapeli'nden bahsetmek gerekse de Granada'nın sembolü sayılan ve dönemin en önemli mimari eserlerinden biri olan El Hamra Sarayı'nın üstünde durmalıyız.

asd.jpg

Gezilecek Yerler

El Hamra Sarayı: Kelime anlamı "kırmızı/kızıl" olan ve İslam mimarisinin bugüne ulaşan en önemli eserleri arasında yer alan El Hamra, ismini duvarların renginden alır. Görenlerin "masal dünyasından bir saray" benzetmesini yaptığı, detay denince ilk akla gelen yapılardan olan El Hamra, taş ve tahta işleme, mozaik ve çini başta olmak üzere birçok el sanatı motifini içinde barındırır.

Spain_Andalusia_Granada_BW_2015-10-25_13-20-43 (1).jpg

Granada Katedrali: Granada Katedrali şehrin merkezinde bulunan ve Endülüs Emevileri döneminden kalan Nasri Ulu Cami üzerine inşa edilmiştir. Roma imparatoru beşinci Charles döneminde yaptırılmıştır. Barok ve Gotik mimarinin Endülüs mimarisi ile mükemmel uyumu ile ortaya çıkan bu şaheser görmeye değer.

1200px-Royal_Chapel_of_Granada_(Spain).jpg

Kraliçe İzabel Şapeli: Kraliyet Şapeli, Granada Ulu Cami avlusunda 1500’lü yılların başında ekleme olarak Katolikler tarafından yaptırılmıştır. İçerisinde Kraliyet ailesinin mensuplarına ait mezarlar bulunmaktadır. Katedralin hemen yan kısmında yer aldığı için bu eseri de görmeden geçmeyin.

Saint_Nicholas_church_and_the_Albaicin_mosque.png

Albaicin: Konum olarak Elhamra Sarayının kuzey tarafında kalan beyaz boyalı duvarları ile Bodrum evlerini anımsatan tarihi mahallenin adıdır. Albaicin mahallesinin iç kesimlerde Müslüman ve Yahudilerin evlerinin bulunduğu sokakları da mutlaka görmenizi öneririm. Mahalle içerisinde İslam döneminden kalma birçok su sarnıcı da günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Evlerin mimarisi genel olarak kırsal ve yarı kırsal (karmen evleri) karakteristiğe sahiptir. Bahçeli tarzda inşa edilen evlerin yanı sıra konaklar, ibadethaneler, tarihi han ve hamamlar bulunmaktadır.

bottom of page